Bokrecension på Kalle Knaster

Sonja har nu läst Kalle Knaster Miranda och piraten och levererar en recension.

Kalle Knaster, Miranda och Piraten är titeln på Carina Wolff-Brandts spännande bok som vi läste  under jullovet. Båda pojkarna (9 och 6 år) gillade den skarpt. Den var lagom spännande och samtidigt intressant med sina historiska inslag. Wolff-Brandt lyckas på ett fängslande sätt trollbinda läsaren. Varje kapitel man läser gör att man bara vill höra ett till, man bara måste få veta vad som händer sen. Exakt så som en högläsningsbok skall vara då den är som bäst.

Tycker du om spöken och spänning ska du läsa den här boken. Jag rekommenderar den till barn i åldern 6-12 år. Den lämpar sig utmärkt som högläsningsbok men vill man läsa den själv måste man redan kunna läsa bra eftersom den har rätt mycket text.

Boken handlar om Kalle som flyttar in i ett fallfärdigt hus tillsammans med sin familj. Huset visar sig innehålla en massa hemligheter som Kalle tillsammans med grannflickan Miranda försöker klura ut. Miranda är helt övertygad om att det spökar i Kalles hus. Kalle igen vet att spöken inte finns och försöker till vilket pris som helst hitta på vettiga förklaringar till varför det luktar tjära i hans klädskåp eller varför hans papegoja plötsligt lärt sig nya ord.

Vill du provläsa ett par sidor kan du klicka här.

Artur har bara en sak att tillägga: han önskar sig fler böcker om Kalle Knaster!

 
26.01.2011 kl. 10:48

Att ge ut böcker på eget förlag

Karin undrar om hur det är att ge ut böcker på eget förlag.

Carina Wolff-Brandt har skrivit en bok om just det här ämnet: Konsten att ge ut böcker på eget förlag.

Den här handboken lär dig inte att skriva, driva ett företag eller maximera din vinst, men den försöker vara en hjälp på vägen om du som privatperson eller representant för en organisation väljer att ge ut en bok själv. För många som vill ge ut sin första bok är behovet att bli läst större än att förtjäna pengar på den.


04.01.2011 kl. 20:42

Allt kan hända hos Johanssons

Visste ni att Finns sommarteater spelade Allt kan händas hos Johanssons sommaren 2010?

Sommaren 2010 sätter Finns sommarteater upp en helt ny finlandssvensk pjäs på spelplatsen Holmen i Köklax, Esbo! Författaren Carina Wolff-Brandts böcker om familjen Johansson har dramatiserats av Finns sommarteaters mångårige regissör Christian Lindroos, som också regisserar pjäsen. Premiär på ”Allt kan hända hos Johanssons” blir det tisdagen den 8 juni och spelplanen omfattar som brukligt 17 utomhusföreställningar fram till och med 4 juli.

Carina Wolff –Brandt har gett ut tre böcker om familjen Johansson; Allt kan hända hos Johanssons, Johanssons och Silverligan samt Johanssons och Pianotanten. Finns sommarteaters pjäs bygger på scener ur två av dessa böcker.

Böckerna om Johanssons har illustrerats av grafikern Thomas Lindberg, som alltså format vår uppfattning om hur de ser ut – syskonen Fia och Malin, deras kompisar Julia och Vilda Matilda, den vimsiga mamman och frånvarande pappan samt Tant Pyslund, med flera.

År 2000 fick Carina Wolff-Brandt och Thomas Lindberg Svenska Litteratursällskapets stora litteraturpris för arbetet med boken Johanssons och Silverligan.

För den nya pjäsen på Finns sommarteater har Carina Wolff-Brandt också skrivit låttexter till nya melodier som komponerats av musikern Janne Rintala.

01.01.2011 kl. 16:10

God jul!

VIngpennan tackar för alla kommentarer och alla besökare och önskar er alla en riktigt skön och bokrik jul! Vi ses snart med fler recensioner och tävlingar!
24.12.2010 kl. 08:15

Anna H vann!

Anna H vann bokpaktetet! Maila in din adress till info@vingpennan.com
24.12.2010 kl. 08:12

Sonja recenserar Johansson och pianotanten

Sonja på bloggen Sagolandet recenserar:

Johansson och pianotanten är Carina Wolff-Brandts tredje bok om familjen Johansson. Den är rolig och passar utmärkt som högläsningsbok för hela familjen, men är samtidigt en utmärkt ”läsa-själv-bok” om man är runt 8-10 år. Den är full av fina skojiga bilder samtidigt som det är en kapitelbok när den är som bäst.

Hos familjen Johanssons är det hela tiden full rulle, bland annat hör Fia ett råmande från garderoben och en dag går mamma i strejk just som sommarlovet ska börja. Som titeln antyder stöter flickorna Fia och Malin dessutom på en pianotant i den här boken. Den här pianotanten skuffar omkring på sin ”moped” och tack vare det får flickorna lysande idéer. För att hjälpa tanten behöver de reservdelar och ett benrangel!

Här får du ett smakprov:

”-Vi behöver reservdel till en moped, sa Fia.
-Jaha, då måste jag få veta vilket märke och vilken årsmodell det är, sa han.
-Ingen aning, sa Fia, det är nog bäst att du kommer ut och tittar på den.
Mannen kom med oss ut och tittade förvånat på pianotantens moped.
-Det här är väl ingen moped, sa han, det är ju en rollator.
-Det är visst en moped, sa Fia, det är en pianotantsmodell. Vi behöver en reservdel till motorn.
Motorn? Mannen såg mycket fundersam ut. han gick runt mopeden, kände på bromsarna och vred på styrstången.
-Nu förstår jag inte riktigt, sa han. Den här har ju ingen motor.
-Det har den visst, sa Fia, men hon sover. Fia vecklade ut pianotantens benrangelbild och visade den för mannen. Det är den här delen som behövs.”

Artur 6 år berömmer boken och tycker den är rolig, ”man får skratta ofta då de gör så tokiga saker”.

19.12.2010 kl. 08:41

Jultävlingen!

Sista tävlingen för i år (så att böckerna hinner fram till jul). Den här gången behöver du bara skriva en liten hälsning i kommentatorsfältet. Inget mer.

Vi lottar ut ett smaskigt julpaket med signerade exemplar av Kalle Knaster Miranda och Piraten och några andra av Carina Wolff-Brandts barnböcker.

16.12.2010 kl. 18:26

Jenny vann!

Det var Jenny som vann Vinden vänder på Trollskär. Grattis och hör av dig till info at vingpennan.com

Imorgon blir det ny tävling!
14.12.2010 kl. 19:36

Kalle Knaster i Min Morgon

Kalle Knaster Miranda och Piraten figuerar i Min Morgons bokklubb. Klick.
14.12.2010 kl. 18:37

Tävling!

Idag lottar vi ut Vinden vänder på Trollskär. Tipsa oss om den bästa bokbloggen ni vet.

Utlottningen sker på tisdagen den 14.12.

11.12.2010 kl. 11:13

Sandra vann En hunds memoarer

Sandra skriver:

Alla böcker med Alfons Åberg är rena favoriter sen barnsben. Nuförtiden gör jag mitt bästa att lära gudbarnen läsa och förstå Alfons Åberg och alla hans vardagliga hyss.
Jag vill vinna en bok till mina guddöttrar!

Maila din hemadress till carina.wolff-brandt at pp.inet.fi så får du En hunds memoarer på posten.
10.12.2010 kl. 10:46

Recensioner på kommande

Sonja på bloggen Sagolandet kommer inom kort att recensera både Johansons och pianotanten och Kalle Knaster Miranda och Piraten och piraten.

Bilden är Sonjas.

 
10.12.2010 kl. 10:44

Utlottning på kommande

Lystring!

På fredagen utses vinnaren i utlottningen av En hunds memoarer då inledds också nästa tävling.
08.12.2010 kl. 17:09

Kalle Knaster-recension i Västra Nyland

" Tror du på spöken? Då får du verkligen ditt mått fullt i den här boken
Kalle Knaster, Miranda och Piraten av Carina Wolff-Brandt. Två handfasta spöken finns med boken igenom och i bakgrunden skymtar en mängd spöken. De är inte riktigt synliga ännu, men kommer säkert att bli tydligare i utlovade fortsättningar till denna första bok om Kalle Knaster.

.. Förutom snälla och elaka spöken träffar Kalle Knaster och Miranda  också
på en riktigt bovaktig gammal man som först låtsas vara deras vän. Galleriet
av barn, föräldrar, bovar och spöken kompletteras av en papegoja som ibland
råddar och ibland räddar.

Gun Spring, VN 14.9.2010.

07.12.2010 kl. 10:33

Citat ur Kalle Knaster-recension av BTJ

"Carina Wolff-Brandt har ett eget välskött förlag i Helsingfors som heter
Vingpennan... Hennes nya bok om Kalle Knaster och Miranda är tänkt som en
början på en ny serie om spöken för slukaråldern...

Handlingen kunde mycket
väl utspela sig på 1960-talet men vissa Internetinslag antyder nutid. Tillsammans med grannflickan Miranda blir Kalle bekant med husets spöken och med hjälp av en varuhiss kan de förflytta sig i tid och förhindra vissa händelser som skett i huset under 1700-talet...Språket flyter bra, men dialogerna är ibland omständliga och stela. I övrigt är det en riktigt spännande story, intrigen är, trots sitt komplicerade förlopp, enkel att följa och persongalleriet är överskådlgt...boken passar kanske bäst som högläsning eller för lässtarka slukare från skolår 3".

BTJ, Isela Valve.
07.12.2010 kl. 10:31

Den här bloggen handlar om böcker i allmänhet och Carina Wolff-Brandts böcker i synnerhet. Bokbloggen tycker om alla böcker och vill du skriva en recension eller tipsa om en speciellt läsvärd bok är det bara att höra av sig i kommentatorfältet. Kontakt: info@vingpennan.com

Senaste kommentarer

02.02, 22:42Bokrecension på Kalle Knaster av http://sonja.djupsjobacka.com
28.01, 12:19Bokrecension på Kalle Knaster av Carina
24.01, 13:24Att ge ut böcker på eget förlag av http://www.sonja.djupsjobacka.com
10.01, 23:44Att ge ut böcker på eget förlag av http://eimk.blogg.se/
22.12, 23:11Jultävlingen! av Almas mamma